Kevät on alkanut, ja hyönteiset ovat heränneet. Perhoset, mehiläiset ja muut pörriäiset ovat tärkeä osa luontoa ja sen monimuotoisuutta. Esimerkiksi omena-, puolukka- ja mustikkasadot ovat riippuvaisia pölyttäjistä. Pölyttäjähyönteisten määrä vähenee huolestuttavalla vauhdilla ja osa lajeista on jo luokiteltu uhanalaisiksi. Kuitenkin useat maaseudun elinkeinot ovat riippuvaisia pölyttäjien palveluista. Onneksi me kaikki voimme vaikuttaa pölyttäjien olemassaoloon, myös pienillä teoilla. Pörriäisiä voi auttaa ylläpitämällä niittyjen, ketojen ja joutomaiden kukkaloistoa taajamissa ja niiden ulkopuolella ja hoitamalla metsiä jatkuvan kasvatuksen keinoin. Viherkatot, teiden varsien kukkaniityt, maisemapellot luovat viheryhteyksiä ja luonnonmukaiset iäkkäät metsät auttavat pörriäisiä selviytymään.

Monet niitty- ja ketolajit ja esimerkiksi joutomaillakin tavattavat ohdakkeet, villivadelma ja maitohorsma ovat pölyttäjille erinomaisia ravintokasveja, joten olisi hienoa, jos kotipuutarhuritkin jättäisivät pienen osan puutarhastaan luonnontilaiseksi. Myös pieni piha tai parvekekin yrttilaatikoineen on hyödyllinen, koska monet mausteyrtit ovat erinomaisia mesikasveja. Lisäksi perhosbaari on oiva tapa auttaa perhosia löytämään tarpeeksi ravintoa etenkin keväällä, kun lähes ainoastaan pajut tarjoavat ravintoa hyönteisille. Viherpeukalon ’laiskuus’ on myös pölyttäjähyönteisten kannalta erinomainen asia, kun maapuut, risu- ja lehtikasat muodostavat suojapaikkoja hyönteisille. Myös hyönteishotellit tarjoavat lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja pölyttäjille. Perhosbaarien ja hyönteishotellien tekeminen on hauskaa puuhaa koko perheelle.

Rikkakasvien ja tuholaishyönteisten torjunnassa kannattaa suosia vain luonnonmukaisia tuotteita. Kemialliset torjunta-aineet tappavat ihmisen kannalta hyödylliset hyönteiset, madot ja pieneliöt sekä haittaavat hyönteisten suuntavaistoa ja todennäköisesti myös niiden lisääntymistä. Kun eliöiden vuorovaikutussuhteet ovat alueella tasapainossa, tuholaiskannat pysynevät aisoissa ja leppäkerttuja riittää pitämään kirvat kurissa. Omalla pihalla tai parvekkeella voi torjua rikkakasveja esimerkiksi etikalla ja tuholaisia ruiskuttamalla nokkosvettä.
Rikkakasvit voi hävittää myös syömällä niitä. Vuohenputki ja useat muut rikkakasvit ovat erittäin terveellinen vaihtoehto perussalaatteille ja maistuvat myös herkulliselta piirakoissa ja muhennoksissa.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja viherverkoston luominen on tärkeä osa kuntapolitiikkaa ja kunnan vetovoimaa. Asukkaiden tyytyväisyys lisääntyy, kun monipuolinen luonto on lähellä. Esimerkiksi kunnan keskustojen laajoja nurmialueita voi elävöittää niittylaikuilla, jotka houkuttelevat ohikulkijoiden ihmeteltäväksi mielenkiintoisia perhoslajeja. Myös poimijoita odottavat herne- ja kukkapellot ja sienimetsien monimuotoiset vanhat puut ja kelot houkuttelevat retkeilyyn, luovat ihania muistoja ja kehittävät tiiviin luontosuhteen. Monimuotoinen lähiympäristö nostaa kunnan profiilia, pitää asukkaat kunnassa ja saattaa myös houkutella uusia asukkaita kuntaan. Luodaan yhdessä kaikille eliölajeille hyvä kunta elää ja toimia.

Christel Abborre Christel Abborre
Maria von Crãutlein
Lotte-Maria Maasalo Lotte-Maria Maasalo

kuntavaaliehdokkaita, Inkoo (vihr.)